rdeča zvezda

Vprašanja na tosemjaz.net.
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

rdeča zvezda

ObjavaNapisal jazverjamem » 08 Jan 2017 21:12

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede rdeče zvezde. Zanima me zakaj je v državi vedno toliko prepiranja glede rdeče zvezde? Zakaj so eni proti in drugi za?
Bi bilo narobe, če bi prišel v šolo oblečen z majico na kateri bi bila rdeča zvezda?

Malce neobičajno vprašanje, ampak resnično me zanima.

Hvala.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: rdeča zvezda

Uredništvo » 11 Jan 2017 08:53

Odgovor svetovalca
_________________

Lepo pozdravljen.

Kakor že verjetno sam veš je rdeča zvezda ideološki simbol, politični simbol za komunizem. O njenem izvoru priča več zgodb in ena izmed teh je, da izvor rdeče zvezde sovpada s koncem prve svetovne vojne. Pripoveduje se o tem, da so se umikajoči ruski vojaki iz različnih front združili v Moskvi z lokalno gardo in se šele z nošenjem kositrnih zvezd na kapah ločili od lokalnih vojakov. Ko se je vojska pridružila rdeči armadi, so zvezde pobarvali na rdeče. Simbol rdeče zvezde je nato spremljal večji del kasnejše politične zgodovine.

Skozi življenje boš spoznal polarnost stvari, črno-belo plastnost, dobro in zlo, načelo dobrega in načelo slabega.... Kar želim povedati je, da je tudi v preteklem političnem obdobju veljalo tovrstno pravilo. Medtem ko so nekateri slavili rdečo zvezdo, je za druge rdeča zvezda predstavljala veliko travmo. Takratni politični režim ni dopuščal nikakršne drugačnosti in v kolikor se kdo ni strinjal s politično ideologijo takratnega časa, ga je lahko doletela huda zaporna kazen ali smrt, nekateri pa so morali celo migrirati (pobegniti v tujino). Ti dogodki iz politične preteklosti so na današnji čas naredili velik pečat. Nekateri (govoriva o starejših generacijah, ki so izkusili takratno obdobje) tako tolerirajo takratno oblast/režim rdeče zvezde in spet drugi takratni režim prezirajo.

Pred leti je s strani nekaterih političnih strank bil oddan predlog o prepovedi nošenja rdeče zvezde, kot boj proti komunizmu, vendar je ta predlog bil zavrnjen. Kljub temu pa je v kazenskem zakoniku sprejet zakon, ki prepoveduje javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. To pomeni, da v kolikor bi imel oblečeno majico, uniformo ali na kakršen koli način vidno prikazoval npr. znak svastike (poznan tudi kot Hitlerjev kljukasti križ) ter besedno spodbujal k nasilju, govoril o tej politični ideologiji, bi za to postal kazensko odgovoren.

Zanima te ali bi bilo kaj narobe, če bi v šolo prišel oblečen z majico na kateri bi bila rdeča zvezda? Žal ti ne morem odgovoriti kaj bi se lahko zgodilo. Morda bi se lahko kateri izmed učiteljev/učiteljic zaradi osebnih ali političnih razlogov celo odzval. Tega žal ne moreva vedeti. Veva le, da se simbol rdeče zvezde danes množično tiska na majice; da je zvezda prisotna pri majicah s Che Guevaro; da je mnogo različnih blagovnih znamk v svojem logotipu prav tako zajelo simbol rdeče zvezde... Iz tega zornega kota je tovrstno ravnanje nesporno. Kljub temu, pa bi rad dodal, da je zaradi tovrstnih političnih simbolov v preteklosti bilo prelite že veliko krvi. Pogosto je smiselno preteklost pogledati, jo preučiti in je ne obujati ter izpostavljati, kar še posebej velja v tem primeru. Svetujem ti, da si zastaviš slednjo vprašanje: Kaj je smisel nošenja tovrstne majice? Kaj bi s tem dosegel? V kolikor bi z majico želel preverjati le odziv ostalih, v kolikor bi z majico želel izražati uporništvo in provokacijo, ti svetujem, da jo lepo pospraviš nazaj v omaro.

Predlagam ti, da se o zgodovini rdeče zvezde pozanimaš tudi pri učitelju zgodovine, pobrskaš po političnih načelih takratnega časa, poiščeš za kaj se je takratna politika borila, kaj je zagovarjala.... Šele ko boš spoznal celotno ozadje rdeče zvezde, boš morda spoznal zakaj to majico obleči in kaj s tem želiš sporočiti.

Želim ti vse dobro,
Matej Miklavčič, mag. psih. (un)
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: rdeča zvezda

ObjavaNapisal jazverjamem » 13 Jan 2017 05:58

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav,
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi