17

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: 17

Re: 17

Napisal Urška Mlinar » 07 Feb 2019 11:48

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Ob prebiranju tvojega sporočila si predstavljam s kako težkimi občutji in čustvi se soočaš. Izguba veselja, slabo počutje, brez volja ter občutje čustvene otopelosti nosijo svojo težo in vplivajo na tvoje življenje ter delovanje. Zamišljam si, kako mora biti, ko želiš pustiti vse ob strani.

Glede na stisko, ki jo doživljaš, ti svetujem strokovno podporo psihologa oziroma kliničnega psihologa. Psiholog ima ustrezna znanja za pomoč pri razreševanju stiske, kot jo opisuješ. Do psihologa lahko dostopaš z napotnico preko osebnega zdravnika. Brez napotnice lahko do strokovne podpore dostopaš preko mreže psiholoških svetovalnic Posvet – Tu smo zate. Mreža teh svetovalnic deluje po več krajih v Sloveniji, podpora pa je brezplačna. Kontakti so navedeni na naslednjih povezavah:

http://www.nijz.si/publikacije/tu-smo-zate
http://www.posvet.org/

Omejitev v mreži svetovalnic je sicer 18 let, vendar poskusi. Glede na to, da boš kmalu polnoletna morda ne bo ovira.

Možnost pomoči je tudi samoplačniška. Seznam terapevtov lahko najdeš na naslednji povezavi
http://www.drustvo-vkt.org/21/akreditir ... sloveniji/

V podporo ti je lahko tudi svetovalna delavka na šoli, ki jo obiskuješ.

Čeprav občutiš nizko motivacijo in izgubo veselja, te spodbujam, da vsaj nekaj minut dnevno nameniš aktivnostim, ki te ali so te veselile. To je namreč zelo pomembno. Nekaj minut dnevno skušaj biti tudi telesno aktivna. Gibanje in telesna aktivnost namreč dokazano izboljšujeta počutje saj spodbujata izločanje hormonov dobrega počutja (sprehodi v naravo so dober način, četudi ti bolj ustreza, da si sama). Poskrbi za ustrezen ritem spanja in uravnoteženo prehrano.

Si svoje doživljanje mogoče že zaupala staršem?

Kadar boš občutila potrebo po samopoškodovanju, lahko v podporo pokličeš tudi na TOM telefon (116111).

Spodbujam te, da ne odlašaš s podporo. Z le-to je namreč stiska, ki jo doživljaš, obvladljiva.

Vabljena, da se nam še javiš.

Re: 17

Napisal jaka311 » 07 Feb 2019 11:05

Čeprav nisem terapevt, mi to zveni kot depresivno stanje.

Lep pozdrav,
Jaka

17

Napisal stella111 » 05 Feb 2019 19:26

Pozdravljeni, stara sem 17 let. Prosim za pomoč.
Enkrat sem vam že pisala. Glede čustev in tega, da mislm, da sem brez custev. Sedaj sem izgubila ze motivacijo za prakticno vse. Ob koncu dneva, sem izčrpana, četudi nisem nič počela. Začnem se smilita sama sebi, nemorem normalno opravljat šolskega dela, saj mi za -le to primanjkuje motivacije. Vstanem slabe volje in spat grem še slabše. Težko vam počutje opišem z besedami. V preteklosti sem se samopoškodvala in večkrat pomislim na to in si želim ponoviti. Nimam več želje opravljati stvari, ki me veselijo. Najraje bi vse skupaj pustila. Vec casa na dan zelim preziveti sama, sama hodim ven na sprehode in se potuhnem v naravo. nevem...

Vrh