Pisanje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Pisanje

Re: Pisanje

Napisal Uredništvo » 17 Jan 2018 12:44

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

Podajam ti nekaj nasvetov, kako lahko izboljšaš svojo pisavo in omiliš bolečino:

1. Pomembno je, da za mizo sediš pokončno in s sproščenimi rameni. Višina mize in stola naj bo prilagojena tako, da so tvoja stopala popolnoma na tleh. Podlakti sproščeno počivata na mizi, in sicer pod kotom 90 stopinj. Komolec ni dvignjen, roka ne izvaja nobenega pritiska na pisalno površino, rama pa roke ne potiska navzdol. Roka se lahko prosto premika v vse smeri, kar omogoča tekoče pisanje.

2. Pomembna je lepa drža pisala. Najprej je potrebno roko položiti na mizo v položaj, ki je podoben pisanju. Vsi sklepi sproščeno počivajo v sredinskem položaju. Pisalo je najlažje držati s tremi prsti, in sicer s palcem, kazalcem in sredincem (slednji nudi tudi oporo od zadaj). Če so sklepi v nenavadnem položaju, se bo v mišicah pojavil krč, gibanje pa bo omejeno. Sredinski položaj sklepov omogoča največjo možno svobodo gibanja. S sočasnim premikanjem zapestja in prstov sedaj pisalo premikaš v vse smeri.Pomembno je, da roka na papirju počiva pod kotom 45 stopinj. Med pisanjem uporabljaj zapestje, roko in ramo, ne zgolj zapestja.

3. Predvsem je pomembna vaja pisanja. Za to pa je potrebno kar veliko časa. Vsako črko abecede (velike in male) lahko večkrat dnevno napišeš na papir. Ko boš to povadila in boš zadovoljna z rezultatom, se lahko lotiš pisanja besed in nato celih stavkov, tako da na koncu popišeš celo stran papirja. Ob tem boš videla ali je tvoja pisava enakomerna in ali si jo kaj popravila. Videla boš tudi, kaj te še vedno moti in kje moraš še vaditi. Ob tem je pomembno, da je tvoja drža pravilna in da pravilno držiš pisalo kot je napisano zgoraj. Pri predmetih, kjer moraš veliko pisati, lahko doma snov prepišeš. Če ti zmanjka prostora v zvezku, si lahko kupiš debelejši zvezek. Raziskave so pokazale, da je boljše, če pišemo hitreje, vendar pa mora biti oblika kljub temu pravilna. Tudi hitrost lahko dosežeš z vajo. Vsekakor je tudi pri urjenju hitrosti zelo pomembna pravilna drža telesa in pisala.

4. Pomen ustreznega pisala: pravilno izbrano pisalo in ustrezna drža le-tega ne reši sama po sebi težav s pisanjem, če so, vsekakor pa omogoča finejše prstne gibe, zaradi česar je tudi pisava bolj tekoča in hitrejša. Dobro pisalo mora biti prave velikosti, teže in obsega, ima mehko območje oprijema, ki prste “sili” v pravilno držo pisala, mehko konico, ki z lahkoto drsi po podlagi.

Poglej si še omenjeno povezavo, kjer si boš s fotografijami lažje predstavljala, kar sem zapisala: http://www.prvosolec.si/blog/pisanje-in-drza-za-mizo

Pa srečno.

Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja

Pisanje

Napisal Blabka » 11 Jan 2018 22:27

Zivjo kako lepo pisat? Pac sj js lepo pisem ce se potrudm ampak u sol k pa narekujejo pa kracam pa se k hitr narekujejo al pa mormo s table prepisvt me pa prou zapestje pa komouc ze boli sploh ne morem pisat ... in to me zelo moti ker pol na koncu sploh ne znam vec pisat in dejansko ze kar cez dve vrstici pisem crke ... ucasih sm en blokc sabo nosila pa na unga pisala pa sm pol dona u zvezk prepisala sam mi je listov zmankal in je problem s tem in a mogoce poznate ksne vaje al pa kej da hitr pa lepo pises al pa sam hitr pa brez da te zapestje pa komolec boli ker je res zlo motece

Vrh