Ocene me uničujejo

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Ocene me uničujejo

Re: Ocene me uničujejo

Napisal Uredništvo » 11 Dec 2017 08:07

Odgovor svetovalca
__________________

Zamislenka12, lepo pozdravljena.

Najprej naj ti čestitam, da si že tako mlada sposobna obvadovati šolske in obšolske aktivnosti, zlasti glede na omejen čas, ki ga preživiš doma. Tudi sama praviš, da večinoma uspešno, trenutno pa nate negativno vplivajo ocene in pritisk, ki je v tem času prisoten v šoli.

Po zapisanem sklepam, da so dobre ocene oziroma visoka izobrazba želja predvsem tvojih staršev. Naloga, ki si si jo zadala pa je, da jih pri tem ne razočaraš. Nisem pa razbral kaj so pravzaprav tvoje želje? Kje se vidiš, kam želiš?

Spomnjaš me na veliko mladih, tudi na mene samega. Odraščali smo namreč pod prepričanjem staršev in starih staršev, da so zgolj visoke ocene in visoka izobrazba tisto, kar vodi k nečemu dobremu. Situacija na trgu dela se je medtem precej spremenila. Študijskih smeri, fakultet in univerz je več, kot jih je bilo še pred deseletjem, generacije študentov so vsako leto manjše, kar pomeni, da za večino študijskih smeri zadošča nižji uspeh kot nekoč. S tem seveda ne opravičujem načrtnega netruda pri manjšini posameznikov. Pričakovanja starejših do nas (in posledično pogosto samih do sebe) ki nas ženejo, tako pogosto sploh več nimajo realne osnove. A zdi se, da vztrajajo. Smiselno vprašanje na tem mestu se mi zdi, katere študijske smeri te privlačijo? Si jih že raziskala, jih morda že poznaš? To bi ti pomagalo pri smernici za naprej.

Pišeš tudi o posledici, ki ga nosi stres, povezan s šolo. Praviš, da kadiš, včasih postaneš histerična in se udarjaš po glavi. In če se vrneva korak nazaj, k vzroku - zato, ker ne bi želela razočarati staršev? Verjamem, da ni želja tvojih staršev ali tebe, da imajo ocene tako močan in tako negativen vpliv nate. Se lahko s starši pogovoriš o tem, kako stres, povezan z ocenami, trenutno vpliva nate? Morda nimajo vpogleda v to, kako pritisk ocen vpliva nate. Prepričan sem, da ne bi želeli, da je temu tako.
Omenjaš, da si vključena v krožek, nisem pa razbral, za kakšne vrste aktivnosti gre. Zdelo bi se mi namreč vzpodbudno, da vsaj kratek čas dnevno nameniš kakšni fizični aktivnosti, za sprostitev in preusmeritev misli drugam. Tudi učenje bo z nekaj sprostitve lažje.

Ponovno pa bi se vrnil na začetek in poudaril, da imata pritisk in strah zelo malo osnove - če sploh kaj. Študijskih možnosti je dandanes ogromno. Razmisli pa, kam so usmerjene tvoje želje, katere šole pridejo za to v poštev in kakšni so približno pogoji. Prepričan sem, da bo nekaj dejstev na dlani, pripomoglo k manjši napetosti.

Lep pozdrav,
Matic Cizel, mag. psih.

Ocene me uničujejo

Napisal Zamislenka12 » 30 Nov 2017 17:53

Pozdravljeni, najprej bi vas prosila, da mojega vprašanja ne objavljate.

(izbrisano v uredništvu/

Vrh