zelo me je strah

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: zelo me je strah

Re: zelo me je strah

Napisal Brane But » 04 Nov 2018 19:24

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Najprej se ti opravičujem, ker ti nisem mogel prej odgovoriti. Naj ti pa tudi povem, da ti popolnoma verjamem o vsem dogajanju, ki si ga opisala in da si nisi ničesar izmislila.

Najprej se morava ustaviti ob tvojem navajanju, da si za vse, kar se je dogajalo, tako ali tako sama kriva. Praviš, da se sploh ne spomniš, ali si takrat rekla, da ti ni všeč in naj neha. Misliš celo, da če tega nisi rekla, pomeni, da si si to želela, česar si pa seveda nisi.

Občutja krivde, ki te preganjajo, so popolnoma neupravičena. Lahko ti celo povem, da tudi v primeru, če bi si ti to dogajanje želela in to celo tudi izrazila, bi tudi v tem primeru bila krivda izključno na strani storilca.

Ob tem, da gre za incest, gre tudi za spolno zlorabo otroka do 15. leta starosti, kar je kaznivo dejanje, še posebej, ker je storilec oseba, ki je v posebnem položaju do žrtve kaznivega dejanja.

Naša zakonodaja opredeljuje spolno zlorabo otroka do 15. leta starosti kot kaznivo dejanje, ki ga je treba prijaviti. O tem (spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let) govori Kazenski zakonik Republike Slovenije. Bistvo opredelitve tega kaznivega dejanja je v tem, da gre za spolno zlorabo takrat, ko obstaja očitno nesorazmerje med zrelostjo storilca in žrtve. Storilec (odrasla oseba) je bolj zrel od žrtve in bi se moral zavedati skrajne neustreznosti oz. negativnih posledic svojega ravnanja, pri čemer izkorišča nezrelost otroka. Še posebej naj poudarim, da pri tem sploh ni pomembno, ali se otrok s tem početjem strinja ali ne, ali si ga celo sam želi. Izključno je odgovoren storilec, ki se mora zavedati nesprejemljivosti svojega ravnanja.

Ne glede na starost otroka pa zakon posebej opredeljuje kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Ta je storjena takrat, kadar nekdo zlorabi svoj položaj in tako pripravi osebo drugega ali istega spola, ki mu je podrejena ali od njega odvisna, k spolnemu občevanju, ali da stori kakšno drugo spolno dejanje. Takšen posebni položaj imajo npr. učitelj, vzgojitelj, trener, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki ji je otrok zaupan v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo.

Poudariti je potrebno še naslednje dejstvo. Da je neko dejanje opredeljeno kot spolni napad oziroma spolna zloraba otroka, celo ni nujno, da pri takšnem dejanju pride do spolnega odnosa ali do kakšnega drugega spolnega dejanja, ampak je spolni napad oz. spolna zloraba že tudi, če storilec kako drugače prizadene spolno nedotakljivost otroka (npr. nagovarjanje k spolnosti, opolzko namigovanje, govorjenje in nadlegovanje, otipavanje idr.).

Napisal sem ti že, da ima spolna zloraba, ki si jo doživela, praviloma daljnosežne negativne posledice, kot se odražajo tudi pri tebi. Nujno moraš to predelati, preseči, kar ti bo pomagalo, da boš spet našla smisel svojega življenja. Težko boš pa to opravila sama, potrebovala boš pomoč. Kot sem ti že napisal, če bi imel kaj več podatkov o tebi, bi ti lahko konkretneje svetoval, kje lahko poiščeš pomoč oziroma kako ukrepati naprej. Stori torej naslednji korak in piši na naslov [email protected], od koder mi bodo preposlali tvoje sporočilo. Napiši tudi, na kateri e-naslov ti pošljemo moj odgovor, da bo anonimnost popolnoma zagotovljena.

Brane But, univ. dipl. psiholog

Re: zelo me je strah

Napisal zelo me je strah » 25 Okt 2018 12:20

Prosim izbrišite v uredništvu..

/IZBRISANO V UREDNIŠTVU /

Re: zelo me je strah

Napisal Brane But » 02 Sep 2018 19:22

Drago dekle!

Zelo te moram pohvaliti, da si zbrala toliko poguma in moči, da si napisala, kaj se ti je zgodilo, ko si bila stara 10 let, kaj te torej dejansko preganja in teži. To seveda prikaže tvojo stisko v popolnoma drugačni luči, kot pa si jo prikazala v svojem prvem opisu svoje težave.

Travmatični dogodek, ki si ga doživela v otroštvu, ima lahko dolgotrajne negativne posledice, kot se tudi kažejo pri tebi, trajajo pa lahko ne samo v obdobju odraščanja, ampak tudi kasneje v odrasli dobi na področju odnosov do nasprotnega spola, predvsem pa tudi na področju spolnosti. Svojo travmo moraš nujno spraviti iz sebe, predelati, razrešiti, da boš lahko živela neobremenjena s to travmo. Težko pa boš to dosegla sama, vsekakor boš potrebovala pri tem pomoč, morda tudi strokovno pomoč. Nikakor tudi ne smeš kaj takšnega ponovno doživeti.

S tem, ko si se obrnila na našo svetovalnico in napisala, v čem je dejanski problem, si naredila prvi korak k razreševanju svoje hude stiske. Vedi, da obstajajo nadaljnje možne poti, o katerih pa ti lahko kaj konkretneje svetujem, če bi vedel kaj več o tebi (koliko si stara, ali obiskuješ kakšno šolo, kje živiš …). Da bo pa najina komunikacija dejansko lahko zaupna, pa ti predlagam, da pišeš uredništvu na e-naslov naše spletne svetovalnice [email protected], napišeš pa svoj naslov, kamor ti bodo posredovali moj odgovor. Ker je tvoje pisanje zaupno, mora biti zaupen seveda tudi moj odgovor.

Drago dekle, kot si zbrala pogum in storila prvi korak k razreševanju svoje stiske, te spodbujam in želim, da nadaljuješ s koraki k njeni dejanski razrešitvi in odpravi. Prosim te, piši!

Re: zelo me je strah

Napisal zelo me je strah » 27 Avg 2018 19:31

Prosim izbrišite vprašanje

/Izbrisano v uredništvu/

Re: zelo me je strah

Napisal Brane But » 12 Avg 2018 11:07

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Spolno zadovoljevanje brata in sestre med seboj v kakršni koli obliki (besedno spolno namigovanje in opazke, božanje intimnih oz. erogenih področij na telesu, spolno draženje, medsebojno spolno zadovoljevanje, spolni odnos ali kakršno koli drugo spolno dejanje) je v našem kulturnem okolju moralno nesprejemljivo početje.

Gre za krvoskrunstvo oz. incest – spolne aktivnosti med najožjima krvnima sorodnikoma, to je med osebama, ki sta si v taki stopnji sorodstva, da sklenitev zakonske zveze med njima ni dovoljena. Za krvoskrunstvo štejejo spolne aktivnosti med sorodniki v ravni črti (npr. med očetom in hčerko), med bratom in sestro, polbratom in polsestro, stricem in nečakinjo ter med teto in nečakom.

O incestu se v javnosti govori zelo malo ali pa sploh ne. Partnerska razmerja med sorodniki v Sloveniji niso zaželena, kar pa ne pomeni, da jih ni. Takšna razmerja se zelo skrivajo in le redko se zgodi, da posamezni primeri pridejo v javnost. Na moralno obsojanje incesta pri nas ima velik vpliv tudi Cerkev, ki ima incest v vsakem primeru za smrtni greh. »Teža različnih oblik incesta se razlikuje, vendar pa nobeno od teh dejanj ni sprejemljivo ne z moralnega ne s cerkveno-pravnega vidika. Vse oblike incesta sodijo na področje najbolj deviantne spolnosti,« pravi moralni teolog dr. Ivan Štuhec.

Pri incestu gre torej za moralno sporne odnose, ki so ponekod tudi kaznivi. Treba je namreč povedati, da incest med odraslimi osebami, če je prostovoljen, ni kazniv v številnih predvsem zahodnih državah. Tudi v Sloveniji ne gre za kaznivo dejanje v primerih prostovoljnega incesta med odraslimi osebami. V Sloveniji je kaznivo dejanje, ki ga Kazenski zakonik obravnava v 195. členu, če oseba spolno občuje z mladoletnim krvnim sorodnikom v ravni črti ali z mladoletnim bratom oziroma sestro, zagrožena kazen je do dveh let zapora.

Popolnoma razumem tvoje počutje ob doživljanju spolnosti tvojega brata in sestre. Ta odnos tudi ni bil obojestransko sporazumen, dogovorjen, pač pa rezultat pritiskov in nadmoči tvojega brata nad sestro, kar je še posebno vredno obsodbe. Verjamem, da se ti je zagabilo, da je bilo dogajanje zate nagnusno in da te zelo teži in pritiska nate. Menim, da ne bi bilo prav, da bi to travmo zadrževala v sebi, ampak da bi jo z nekom delila, jo dala iz sebe in s tem zagotovo zmanjšala napetost. Kaj, če bi se pogovorila kar s svojo sestro. Lahko da ta dogodek tudi njo teži in bi vajin razgovor koristil obema.

zelo me je strah

Napisal zelo me je strah » 09 Avg 2018 18:55

Okej ne želim napisati nekaj dolgega spisa prosim da zbrišete moje vprešanje in objavite samo odgovor.
/ izbrisano v uredništvu/

Vrh