Klopi

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Klopi

Re: Klopi

Napisal Alenka Skaza » 14 Jun 2018 08:16

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdrav,

klopi pri nas prenašajo povzročitelje treh bolezni in sicer klopnega meningoencefalitisa (KME), borelioze in humane granulocitne anaplazmoze. Glede na trenutno precej nespecifične težave, je v tej fazi karkoli prezgodaj zaključevati. Lahko da gre za običajno virozo, ki bo spontano izzvenela.
KME običajno pri osebah, ki zbolijo, poteka v dveh fazah. Po prvi, ki je neznačilna, saj so težave podobne prehladu ali gripi, nastopi nekajdnevno okrevanje, nato sledijo težave, ki so posledica vnetja centralnega živčnega sistema. Pojavi se visoka vročina, hudi glavoboli, tresenje rok, slabost, bruhanje, trd tilnik. Za bolezen ni specifičnega zdravila, lajšajo se težave, bolniki so zdravljnei v bolnišnici; sicer je proti KME na voljo učinkovito cepivo.

Za borelizo je v akutni fazi značilen pojav kožnega madeža, ki se pojavi nekaj dni po odstranitvi klopa, se širi v obliki obroča, na sredini pa bledi. Za postavitev diagnoze je dovolj prisotnost tega madeža; bolezen se zdravi z antibiotiki. Če se bolezen spregleda, kožni madež sam od sebe izgine, a to ne pomeni, da je prišlo do ozdravitev. Bolezen v tem primeru napreduje, težave se pojavijo kasneje, ko pride do prizadetosti srca, sklepov, kože. Cepiva proti bolezn ni.
Humana granulocitna anaplazmoza poteka kot akutno vročinsko stanje, k se pojavi cc en teden po odstranitvi klopa, bolezen se zdravi z antibiotiki. Cepivo proti bolezni ni na voljo.

Lep pozdrav,
Alenka Trop Skaza, dr. med.,
specialistka epidemiologije

Re: Klopi

Napisal Xxxxxlaaa » 13 Jun 2018 15:01

Ojla priporočam ti ,da greš do zdravnika ,ker moja sestricna je imela po okužbi podobne znake kot jih imas ti in je bila v bolnici .Sicer pa če te je okužil se na mestu vboda žačne delati velik kolobar ki še siri lahka uzbruhne tudi na drugem delu kože .Če dobiš glek gres zdravniku in ti vzame kri in če ugotovi ,da tej je okužil klop dobiš antibiotike.

Klopi

Napisal nusa435555 » 13 Jun 2018 14:18

Pozdravljeni
Zanimam me kakšni so znaki da te je okužil klop. Pred priblizno tednom sem imela 2 klopa im sedaj me je strah da sem se od njuju kaj okužila. Boli me grlo in glava in imam vročino. Je to zaradi klopov, ker nisem cepljena in zdaj me je zelooo strah..

Vrh